Vergoeding taxibus

Omdat het Sociaal wijkteam iets nieuws was binnen onze gemeente, kreeg ik een anderhalf jaar terug iemand voor gesprek bij mij thuis. Ze kon dan uitleggen wat het sociaal wijkteam precies doet, en wat voor aanvragen je via het sociaal wijkteam kan doen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een nieuwe rolstoel, een scootmobiel of een elektrische rolstoel enzovoort. Maar ook wilde ze graag bij ons thuis afspreken omdat niemand in onze gemeente een omgevingsbesturing (= deur opener, lichten bediening, enzovoort)  heeft. En dus vroeg de mevrouw van het sociaal wijkteam of ze bij mij thuis mocht komen om de omgevingsbesturing te bekijken? Ja natuurlijk mocht dit! 

De mevrouw van het sociaal wijkteam liet ik binnen via de intercom, en daarna bekeek zij wat ik nog meer kon bedienen met de  omgevingsbesturing in ons huis. Verder gaf ze mij uitleg wat het Sociaal wijkteam precies doet.

Toen het einde van ons gesprek naderde, vroeg ze mij of ik nog iets mis in de gemeente? 

Taxibus vergoeding? 

Omdat ik deze vraag niet verwacht had, zei ik heel spontaan: “Ja eigenlijk mis ik wel iets. Ik heb geen recht op taxibus vergoeding hoorde ik jaren terug van de WMO. Toch vindt ik dit een gemis! Als ik nu al eens weg wil ben ik afhankelijk van mijn man. Maar mijn man maakt natuurlijk lange werkdagen, en dus kan ik dan alleen eens een keer weg op avond. Niet dat ik vaak weg kan. Maar het zou wel fijn zijn wanneer ik overdag zelf eens kan bepalen dat ik weg wil, of dat ik eens een keer met een vriendin wil te winkelen. Gewoon, een beetje de regie over mijn eigen leven terug krijgen. En natuurlijk maakt het mij niet uit dat ik hier een eigen bijdrage voor moet betalen.” 

Toen vertelde de mevrouw van het sociaal wijkteam dat ze tegenwoordig naar de ernst van de handicap kijken. En op basis daarvan heb ik nu dus wel recht op WMO taxibus vergoeding.

Waar had ik deze informatie kunnen vinden? 

Toen vroeg ik de mevrouw van het sociaal wijkteam waar ik had kunnen lezen dat ik recht heb op taxivergoeding? Nou eigenlijk kan je dit nergens lezen, dit moet toevallig in een gesprek naar voren komen.” 

En precies om deze reden beschrijf ik het hier op mijn website, want een ieder in een elektrische rolstoel heeft toch recht op taxibus vergoeding.

Dus, zit je in een elektrische rolstoel? Dan kan je best eens recht hebben op Taxibus vergoeding via de WMO van je gemeente. En op deze manier krijg jij misschien ook weer iets meer de regie over je eigen leven terug! Uiteraard heb je wel een eigen bijdrage van 0.20 cent de kilometer, maar dit vind ik niet meer als normaal. 

“Ik ga niet vaak weg vanwege dat een uitje mij zo veel kost qua energie, maar….wil ik eens weg dan is dit mogelijk. En dit geeft een heerlijk gevoel!” 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.