Skip to content

De zon en de reactie op CRPS

Ik kijk naar buiten en de zon is al weer volop aanwezig, en af en toe verdwijnt de zon weer achter de wolken. Aan de ene kant geeft de zon mij energie, word ik er vrolijk van, en een gemiddelde van 24 graden is voor mij de beste temperatuur.

Afbeelding

Toch kan ik op een gegeven moment de zon niet meer hebben want dan gloeien mijn ledematen zo enorm dat ik er wel gek van kan worden, en dus zoek ik dan de schaduw op.

Gek is dat vind ik zelf, want aan de ene kant geniet ik van de zon, en aan de andere kant kan ik de zon niet hebben wat de CRPS betreft. Geest en lichaam werken dan niet samen, want de geest geniet van de zon, en mijn lichaam zegt, ah ah NO WAY.

Ik kan het niet anders verklaren dan dat de CRPS, dus het zenuwstelsel, bij te warme zon ook weer op hol vliegt. Want als ik de schaduw opzoek voelt dit als een verademing op dat moment!

Vakantie

Wij zijn qua vakantie ook altijd aangewezen op Nederland. Dit omdat ik nog niet zo lang kan zitten. Want als ik Gran Canaria als voorbeeld neem, dan kan je al met al toch rekenen op dat je 8 uur aaneengesloten moet kunnen zitten. Want je moet 2 uur van te voren inchecken, dan moet je gelijk de elektrische rolstoel al inleveren omdat deze als eerste in het vliegtuig moet. En dus moet ik gelijk al bij aankomst zitten in zo’n drukrolstoel van de vliegmaatschappij, wat nou niet bepaald de fijnste rolstoelen zijn lijkt mij zo toe. Want er zitten vast niet kussens in welke vormen naar je lichaam. Dan nog 5 uur vliegen, dus 5 uren zitten, en dan moet je nog naar het hotel wat ook wel weer een uur in beslag neemt. Dus al met al moet je 8 uur kunnen zitten. En dus zijn wij aangewezen op om in Nederland naar vakantie te gaan. Maar erg vind ik het aan de ene kant ook weer niet, want ik weet ook niet hoe mijn lichaam reageert op de warmte van de zon in het buitenland. Al hoewel ze ook wel zeggen dat de warmte in het buitenland aangenamer is dan in Nederland. Dus zou het dan ook beter zijn voor mij om daar te vertoeven? Dit is dus iets voor ik voorlopig nog niet achter zal komen, dan moet eerst het langer kunnen zitten zover zijn opgebouwd dat ik minstens 8 uur achter elkaar kan zitten.

Dus ja, zelfs de zon heeft invloed op CRPS, of eigenlijk op het zenuwstelsel. Waar ik soms ook wel van baal. Ten eerste omdat het zenuwstelsel zo raar reageert waardoor ik niet meer in de zon kan zitten, en ten tweede is dit is weer moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld. Maar de mensen welke heel dicht bij ons staan snappen het wel, en daar gaat het toch eigenlijk om. De rest hoeft het ook niet te snappen.

Aan de andere kant snap ik het zelf ook niet helemaal hoe het kan dat ik zo extreem op de zon reageer, dat dan in 1 keer in no time de reactie in mijn lichaam zo omslaat naar dat ik moet maken dat ik in de schaduw kom, omdat dan mijn ledematen gloeien als een gek.

Ze zeggen wel eens, CRPS is onvoorspelbaar! En ik, kan dat alleen maar beamen!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.