CRPS blog

52 berichten

Gedicht Onbegrip

Wil je het niet snappen?
Of begrijp je het gewoon niet
Is het zo moeilijk te bevatten
Of is het dat je het niet ziet?

Dat je het niet ziet
Kan ik nog begrijpen
Dat je het niet begrijpt snap ik niet

Na al die jaren
Weet je toch wel hoe ik ben
En ik hoef mij toch niet te verantwoorden
Zo van: JA ik heb overal pijn ik beken!

Al jaren lang
Zit ik hierdoor in het gevang
Moet ik afwegen wat ik doe, en of het kan

En ja schoon genoeg heb ik er ook van
Want ik kom het liefst gewoon
Begrijp dat dan!

Van binnen doet het mij verdriet
Dat je dit gewoon niet begrijpt
En echt niet ziet

Na lange tijd weer een blog

Als je vrienden hebt met een goed gevoel voor humor betekent dit dat je alles hebt!
Als je vrienden hebt met een goed gevoel voor humor, dan heb je alles!

Na zeer lange tijd schrijf ik maar weer eens een blog. En graag zou ik met het positieve beginnen, want we zijn net terug van een geweldig mooie vakantie naar Terschelling. Met lieve vrienden welke je door en door kennen, en waarbij je met zijn allen gewoon jezelf kan zijn. En dit is ook het fijne van vakantie, dat je elkaar door en door kent, waardoor je aan één woord genoeg hebt. Dit heet vriendschap welke wij al jaren samen ondervinden. En dit is prachtig mooi!


Zoals in heel Nederland was het ook op Terschelling warm, maar toch anders warm met een lekker briesje wind.

Waardoor het in de schaduw goed vertoeven was. En waren mijn benen gloeiend heet, dan hadden we twee emmers water waar ik dan even met de voeten in zat. Verder was alles vlakbij ons vakantiehuisje. Het dorp was vlakbij, voor heerlijke verse broodjes. De heerlijke croissants en harde broodjes welke ik al genieten vind. Het strand en de zee op maar een paar kilometer afstand. Én waar de prachtig mooie elektrische strandrolstoel met rupsbanden stond, waar je gratis gebruik van mocht maken. Wat een service, bij West aan zee Terschelling! Maar wat nog veel mooier was, is dat op onze laatste vakantiedag het ligbed met boeien er stond waar ik mee in de zee kon! Het was een rustige zee, en het water was overheerlijk. En hier drukten mijn man en mijn zus mij zo in de zee, en daar dreef ik heerlijk in de zee. Onvoorstelbaar mooi op onze laatste dag van de vakantie. Dat je met zijn vieren in de zee kon, samen genieten, en dit was zo mooi! Het was een magnifieke vakantie waarin we eigenlijk weinig tot niets gedaan hebben, behalve naar het strand en de zee, en ik bleef ook wel vaak gewoon in ons vakantiehuis. Met af en toe geregeld een terrasje, en twee keer uit eten op het terras. Want eigenlijk eten wij allemaal het liefste thuis, of zo gezegd in ons vakantiehuis. Dat het een vakantie is waarin je roeit met de riemen welke je hebt, viel niet eens op. Omdat het een vakantie was waarin we niet veel deden, wat je ook niet moet doen met dat mooie weer. Het is natuurlijk wel zo, dat áls we al uit eten gingen, dan bleef ik overdag bij het vakantiehuis. Dit heet keuzes maken, welke wij moeten doen. Maar voor ons al jaren een manier is van omgaan met.

Wij genieten op een andere manier

op een manier dat het voor ons kan

Voor de één is vakantie vieren, kroeg in kroeg uit. De ander gaat weer elke dag uit eten op vakantie. En wij genieten zo op ons eigen manier, op een manier dat het voor ons kan. En “misschien” had ik het liefste met de anderen ook een kroegje in gegaan, en had ik het liefste mee gezongen met een lied! Maar dit is niet zo, en kan al bijna 3 jaar niet meer vanwege de erge hoofdpijn. En voor de hoofdpijn was dit ook al zeer beperkt, dus ja eigenlijk al jaren en jaren. En dus roei je met de riemen die je hebt, en geniet je op zijn volst op je eigen manier. En ik geloof dat we nog nooit een vakantie hebben gehad in Nederland waarbij het zo lang achter elkaar mooi weer was, dus wat hebben wij het enorm getroffen!

Verder….

Is er aan de erge hoofdpijn en de rest van de pijn is nog niets veranderd. Behalve wat ik al in de vorige blog zei dat de Seroxat er voor zorgt dat er een klein doof laagje over mijn hoofd is, maar waar de hoofdpijn nog steeds doorheen boort. En als ik een wens mocht doen, dan was het wel dat vooral de hoofdpijn kon verminderen of nog het allerliefste weg zou zijn. Want dit vindt ik ontiegelijk zwaar om mee te leven! Verder is er nog wel een medicijn voor de hoofdpijn welke misschien kan helpen en waar door de arts over nagedacht word. Maar dit is zo’n zwaar medicijn dat ik er ook over na moet denken. Maar eerst moet de arts dit alles hierover op een rijtje hebben. Daarna kan ik horen of het kan, en wat de resultaten bij andere mensen met hoofdpijn zijn, hoe het zit met de bijwerkingen en hoe het eventueel zit met of het gemakkelijk af te bouwen is. Verder wil ik met het volgende positief eindigen, en dit is dat het nu geestelijk echt weer iets beter gaat. En hier ben ik blij om, en waardoor ik weer meer mijn lach oprecht laat zien. Een lach welke door sommige mensen toch ook wel weer verkeerd begrepen wordt, omdat ze dan denken dat alles best is, en dit is juist niet zo. Was het maar zo!!

Maar een mooi iets waar we nu op kunnen voortleven zijn de prachtig mooie herinneringen aan onze vakantie!

Een duo door dik en dun- Ik ben blij dat je hier bent

Love is the only thing that keeps me going

Love is the on;y thing that keeps me goingGoh wat is het alweer lang geleden dat ik voor het laatst een blog heb geschreven. En dit is niet voor niets zo lang geleden natuurlijk. Wanneer je naast de pijn over het hele lichaam, erge hoofdpijn hebt, en ook nog eens beslist niet lekker in je vel zit. Dan zie je het nut er niet van omdat het al zo lang hetzelfde is. Het ene heeft het andere natuurlijk uitgelokt. Waar ik mee bedoel dat ik door de erge hoofdpijn somberder en somberder werd. Vooral toen ik ook nog te horen kreeg dat mijn pijnarts helemaal niets meer voor mij kon doen. De pijnarts waar ik al jaren bij ben, en tot nu toe altijd nog wel iets had om de klachten proberen te verminderen. Maar toen de pijnarts met Methadon begon om de hoofdpijn iets proberen te verminderen, voelden we eigenlijk wel dat ook de pijnarts de laatste druppels uit de emmer haalde. Toen ook nog bleek dat ik door de Methadon met een dubbele tong sprak en mijn hart op hol ging, was de emmer leeg. Want ook de morfinepomp kan niet meer omhoog, omdat er dan lichaamsfuncties uit gaan vallen. En toen heeft de pijnarts dit eerlijk en voorzichtig meegedeeld. Dit was voor mij de genadeklap, waardoor je niet meer weet hoe je nu nog verder moet. En als klap op de vuurpijl heeft de Botox voor mijn blaas niets gedaan, waardoor ik te horen kreeg dat de Botox voor mijn blaas niet weer herhaald word. Ook een groot iets wat er allemaal bovenop komt. Waardoor de somberheid meer en meer toesloeg.

Dat ik dit nu toegeef is al een stap natuurlijk, want eerst, en eigenlijk nog wel een beetje, wilde ik nergens van weten. En probeerde ik zo positief mogelijk over te komen. In de trend van of is het je enige mogelijkheid nog om te overleven.

Nu maanden verder lijkt de antidepressiva ietsje aan te slaan, en heb ik betere slaapmedicatie gekregen. Waardoor ik nu een aantal nachten knap door heb kunnen slapen. Dus dit is alweer een mini stapje vooruit. Waarbij we ook nog de hoop hebben dat deze antidepressiva de hoofdpijn/ zenuwpijn iets kan verminderen. Want er lijkt nu een klein doof laagje om de hoofdpijn heen te komen, máár de hoofdpijn boort er nog dwars doorheen.

Door dit alles hierboven heb ik mij de laatste maanden teruggetrokken, gedaan wat gedaan moest worden. Waardoor je toch nog een beetje het gevoel van eigenwaarde hebt. Zo heb ik ook het uiterlijk van deze website veranderd, zodat ik tenminste iets heb waar ik trots op kan zijn.

To much

Ik hoop van harte dat mijn volgende blog weer wat positiever kan zijn, zodat de oude ME weer terugkomt. Want het is allemaal en, en, en, en dus To much.

Dankbaar – Wens

Waar ik dankbaar voor ben zijn de lieve mensen om mij heen, door hun en voor hun moet ik verder. Zo hebben de liefsten om mij heen allemaal een wens voor mij gedaan. En dit waardeer ik zo enorm, en vind ik zo enorm lief!! Nogmaals dank lieve zus, zwager en lieve nichtjes, jullie zijn schatten! De wens welke mijn zus voor mij heeft gedaan is uitgekomen, door haar krijg ik eind van dit jaar een hele grote kerstboom welke helemaal opgesierd wordt door de organisatie waar zij bij aan zijn gesloten. Een mooier vooruitzicht kan ik dus niet hebben!

Love is the on;y thing that keeps me going

Tekenen en schilderen – Love is all around me

Ik mag graag tekenen en schilderen, dit doe ik nu sinds kort met mijn tekentablet van het merk Wacom Intuos Pro, welke ik pas geleden gekocht heb. Met het programma ArtRage 5 schilder ik met mijn Wacom tekentablet. Het moet even leren, en het is even zoeken met welk programma je het liefste tekent, maar uit eindelijk ben ik dus uitgekomen op het programma ArtRage 5. Je kan met dit programma van alles, tekenen, aquarellen, olieverf schilderen, airbrush, inkt pen, vilt pen, gloop pen, kortom erg veel mogelijkheden. Onderstaand schilderij heb ik overgeschilderd van een foto, en al zeg ik het zelf, eigenlijk ben ik erg trots op het resultaat 🙂 Hiernaast werkt het voor mij ook wel ontspannend, dit effect heeft tekenen en schilderen al mijn hele leven op mij gedaan.

Ik blijf er wel bij dat je het tekenen op een tekentablet totaal niet kan vergelijken met het tekenen of schilderen op echt papier. Het voordeel is natuurlijk wel dat wanneer je schildert met een tekentablet, je het gene wat fout is gegaan kunt wissen 🙂 Het mooie van op echt papier tekenen en schilderen is denk ik voor mij de geur van de potloden en het papier. Dus ja, zowel op de tekentablet heeft voordelen, maar ook het op papier tekenen en schilderen heeft voordelen. Beide doe ik graag!

Ook teksten, spreuken en gedichten spreken mij erg aan, welke ik dus mooi kan combineren op een schilderij. Op het schilderij heb ik de songtekst geplaatst; I feel it in my fingers, I feel it in my toes. Love is all around me, and so the feeling grows. Dit omdat deze tekst echt bij mij past. Liefde is overal om mij heen, het geen ik voel tot in mijn tenen, waardoor het liefde gevoel groeit en verspreid. Van zus tot zus, van vriendin tot vriendin, en van tante tot nichtje 🙂

Tekenen en schilderen - Love is all around me

 

Eind 2017 | Sociaal media | Ik ben blij dat je hier bent

Daar zijn we dan eind 2017, meestal de maand dat je terugkijkt in het jaar. Maar soms ook doordat je door een gedeelte van de kersttoespraak van onze Koning denkt, het is ook zo. En dan spreek ik dan met name over dat onze Koning terecht zei dat tegenwoordig alles te veel over Sociaal Media gaat. Verder is ditzelfde ook besproken in De wereld draait door, in één vandaag, en zo meer. Het wordt natuurlijk de kinderen ook met de paplepel ingegeven dat ze tegenwoordig overal die mobiel bij hun moeten hebben. En natuurlijk is dit in deze wereld jammer genoeg ook echt wel nodig, omdat de wereld harder is geworden, waardoor het veiliger is voor de kinderen om overal hun mobiele telefoon bij zich te hebben. Maar ook omdat tegenwoordig bijna iedereen overdag werkt. Ik bedoel toen wij vroeger op de fiets naar school gingen hadden wij geen mobiel, en als je dan eens een lekke band had, belde je ergens aan en vroeg of jouw fiets daar even op het erf mocht staan zodat je vader ’s avonds de fiets daar weg kon halen. Daarna ging je bij een vriendin achterop de fiets verder naar school. Maar tegenwoordig valt deze optie al af, omdat bijna iedereen overdag naar zijn werk is. Maar ook is de wereld verrotter geworden, ergere pesterijen, waardoor een kind wel naar de ouders moet kunnen bellen. En dus is voor een lekke band, of wanneer ze gevallen zijn of door een erge pesterij de mobiele telefoon ook écht nodig. Maar verder? Heeft onze Koning gelijk. Tegenwoordig gaat alles, maar dan ook bijna alles over Sociaal Media. Ik bedoel vroeger gingen wij gewoon naar een vriendin toe om even te kletsen of te vragen hoe het gaat, maar nu gaat deze vraag al gauw even achter de schermen over Sociaal Media. Waardoor het de wereld afstandelijker maakt. Ook kaartjes worden nauwelijks tot niet meer verstuurd, want ook dit gaat via Sociaal Media. We hebben het druk, met werk, sport, waardoor een goed gesprek bijna niet meer er tussen kan. Maar zou dit echt niet kunnen?

Gelukkig, ik zeg, gelukkig! Heb ik andere lieve mensen om mij heen, welke wel even langs komen. Of zoals mijn zus dit altijd heel mooi omschrijft, ze zegt dan; dit heet prioriteiten stellen. En dit waardeer ik zo enorm! Niet alleen aan het einde van het jaar, maar ik waardeer dit altijd!

En ondanks dat onze Koning gelijk heeft dat wij door Sociaal Media afstandelijker zijn geworden, is Sociaal Media voor mij ook wel een ideaal uitgangspunt. Op deze manier blijf ik letterlijk wel een beetje op de hoogte van hoe het met iedereen gaat, wat iedereen doet, kortom een kleine blik in iemands leven waardoor ik jou wel kan volgen. Met je mee kan leven, op mijn manier. Of waardoor ik geniet van een filmpje van een paardenwedstrijd. Maar toch, als het echt goed mis is met iemands leven, dan pak ik ondanks alles de telefoon. Of ik stuur een mooie kaart wanneer ik denk dat diegene even genoeg aan zichzelf hebben, en bel wanneer dit wel weer kan. Omdat ik dit zelf ook altijd enorm waardeer, en dan geef je dit automatisch terug aan de mensen welke ook altijd energie in mij/ons hebben gestoken. Niet dat het zo is wat jij geeft, geef ik jou terug. Maar mijn energie is kostbaar, en dus moet ik jammer genoeg ook prioriteiten stellen in waar ik energie in steek. En de mensen welke mij goed kennen, snappen dit wel.

Verder kwam een anderhalve week terug de huisarts ook nog even langs om te horen hoe het gaat. En de bloeduitslagen waren ook binnen. De bloeduitslagen waar uit kwam dat je door de jaren heen ziet dat de ontstekingswaarden meer en meer omhoog gaan, ook de actieve ontstekingswaarden. Maar we hebben besproken dat we deze bloeduitslagen om hier mee verder te gaan nog even in de koelkast zetten, eerst in januari werken aan dat het geestelijk beter zal gaan. Eerst al het vele aan de kant wat er mis is gegaan, want het is nogal een heel ding wat er allemaal gebeurd is. En dit moet je eerst een plekje geven waardoor ik weer sterker wordt om verder te kunnen. Door het afgelopen jaar is het dat je de lieve mensen om je heen nog meer waardeert! Dus bedankt lieve mensen dat jullie er voor ons waren op jullie eigen mooie manier, bedankt voor alles. Ik/wij wensen jullie een héél mooi, liefdevol en gezond 2018! En voor ons zelf hoop ik enorm op een beter en mooi 2018! En verder wil ik nog één ding zeggen, geniet van de kleine dingen, welke op een moment in je leven heel belangrijk kunnen worden!

sociaal media - Ik ben blij dat je hier bent!

En ik sluit af met een lied welke mijn man hier de laatste tijd bijna helemaal zachtjes blauw draait, en mij doet denken aan het mooie eiland Terschelling waar wij allebei zo van genieten. Waardoor ik tegen mijn lieve man terug zeg; Ik ben blij dat je hier bent!

 

iemand welke de stilte in je stem hoort is degene om toe te laten in je hart

Mijn laatste blog is al weer lange tijd geleden, en op één of andere manier heb ik gewoon de fut bijna niet om te schrijven. En misschien ook wel niet de durf om te schrijven. Niet de durf om te schrijven omdat de positieve ik eigenlijk al lange tijd er niet meer is, maar ik dit vooral niet wil laten zien! Maar zomaar in eens krijg ik de ingeving waarin ik dacht, waarom kan ik hier eigenlijk niet over schrijven? Als ik er niet over schrijf zullen de mensen om mij heen het ook niet begrijpen. Maar sommige mensen denken er ook anders over, want moet een ander wel begrijpen waarom je wat stiller bent, en waarom het niet lekker gaat?

We leven in een wereld waarin alles maar positief moet zijn

Ik begrijp nu ook dat ik lekker vaag ben, en niet duidelijk omschrijf wat er nu eigenlijk wel aan de hand is. Want ja, eigenlijk is dit tegenwoordig in deze maatschappij een taboe om hiermee vooruit te komen. We leven in een wereld waarin alles maar positief moet zijn, en in een wereld waarin je ook altijd maar door moet gaan, en vooral niet laten blijken dat het niet zo lekker gaat.

Maar als je dit niet eerlijk verteld, hoe kunnen mensen dit dan aan de buitenkant zien? Want dit is ook nog eens de valkuil, dat niemand het aan de buitenkant ziet. Je laat vooral je glimlach zien, en je bent heel goed in het verbloemen van hoe jij je werkelijk voelt. Omdat een ieder vooral aan de buitenkant laat zien hoe goed het gaat, terwijl dit werkelijk niet zo is.

Zelfs de zon welke normaal gesproken weer een échte lach op je gezicht laat zien, krijgt het nu niet voor elkaar om deze échte lach op jou gezicht te laten zien. De wereld is grijs, omdat alles aan lichamelijke klachten te veel is, en er niets meer aan te doen is. Je hebt pijn van boven tot onder, en daarbij werkt een bepaald orgaan in je lichaam ook al niet meer, en er is niet een arts welke mij meer kan helpen. Waardoor je meer en meer naar onderen glijd. Omdat de erge hoofdpijn te veel is bovenop alle andere pijn welke je eerst nog aardig kon accepteren.

Maar nee, vooral het niet laten merken. Want we leven toch in een positieve wereld waarin dit niet mag worden gezien? Er heerst nog steeds een taboe op voor mijn gevoel, waardoor je nog vaster komt te zitten.

Ik probeer echt door te gaan, en hiernaast probeer ik dagelijks afleiding te zoeken. Maar voor mijn gevoel draaf ik maar door, om vooral maar positief over te komen bij de ander. Telkens probeer ik nog steeds mijn hoofd boven water te houden, en probeer ik nog steeds om door te gaan. Ondanks dat de opties in mijn vorige blog lijken te zijn verdwenen, en kan niemand meer iets doen om de lichamelijke klachten van top tot teen te verbeteren. Vooral de erge hoofdpijn kan ik niet goed mee om gaan, en is het dagelijks een strijd om de dag door te komen. Maar dit is lijkt mij zo toe ook niet gek, want zelfs voor een gezond mens is een kwartier erge hoofdpijn al te veel.

Gelukkig is onze huisarts ons tot grote steun, en komt hij om de zoveel weken bij mij thuis. En ook is natuurlijk mijn lieve grote zus mij tot steun geweest, welke mij door en door kent en het al lang had gezien, en dan even een goed gesprek met mij heeft. En hier treffen we het dan ook maar enorm mee! 

Stap 1 is nu gezet, door eerlijk te vertellen dat het even niet gaat hoe ik het graag zou willen zien, en meer wil ik er ook niet over kwijt. Met de tijd zal de positieve ik vast wel weer verschijnen. “Of zoals Marco Borsato wel zal zingen, “Het komt allemaal goed, wacht nu maar af wat de tijd met je doet” Maar “Geef het een beetje tijd”

 

I just want to live while I’m alive

De titel zegt het al, “I just want to live while I’m alive”, want zo is het toch? We willen allemaal een mooi leven en alles er uit halen wat er uit te halen is. De tekst welke je vooral hoort om je heen na het 40ste levensjaar, net of komt dan in eens binnen dat je alles uit het leven wilt halen. Jaren geleden op mijn 21ste had ik al spijt als haren op mijn hoofd dat wij bijvoorbeeld niet naar Amerika zijn geweest. Want dit was het plan, dit nog te doen voor de kinderen er waren, voor dat…. En toen kon het niet meer, niet vanwege de kinderen, maar vanwege mijn ziekte. Dus ja, ik zeg ook altijd nu tegen mijn tante zeggers, je leeft maar één keer, dus haal alles er uit wat je kan! In mijn geval geld nu dat ik mijn dingen noodgedwongen bij heb moeten stellen. Of ik kan beter zeggen wij, we denken al meer in de zin van een zo’n prettig mogelijk leven te willen lijden. Ik ben al tevreden met een beetje minder pijn en zéker de hoofdpijn, als dit toch eens een beetje minder kon zijn. Want de hoofdpijn is echt slopend.

Against all odds we still hope

Hier zijn we de laatste tijd dus ook mee bezig, door te zien waar nog een mogelijkheid ligt zodat de erge hoofdpijn en de verkrampte spieren in mijn billen iets beter kunnen worden. Al zou dit maar 10% beter zijn, dan wordt het leven al iets aangenamer. Want op deze manier is het gewoon erg moeilijk de dagen door te komen.

Er zijn een twee opties waarvan we hopen dat dit iets word. Er is één kleine optie in het ziekenhuis waarvan we hopen dat het nieuwste onderzoek naar CRPS mij nog iets verder kan brengen. En een optie in het alternatieve circuit wat misschien iets kan zijn. Gelukkig is onze huisarts een hele grote steun hierin, waar we heel blij mee zijn!

 

Ik denk wel eens, wanneer houd het eens op?

Steeds komt er weer iets bij waardoor je weer meer pijn krijgt, maar waar weer niets aan te doen lijkt te zijn. Zoals ik nu een pijnlijke irritatie bij de linker oog wenkbrauw heb, en een pijnlijk bultje irritatie op de Mastoid achter het oor. En ja, je leert er ook weer moeilijke medische woorden bij, welke ik liever niet had gekend. En een twee dagen terug kreeg ik weer meer pijn onder het linker schouder en in mijn linker zij, en na een blik van de thuiszorg en de huisarts blijkt hier een dikke ontsteking te zitten met wéér verdenking van Gordelroos. Daar was meneer Gordelroos weer, na een kleine 2 jaar steekt deze de kop ook weer op. Waardoor mijn hele linker zijkant tot mijn heup weer meer pijn doet. Voor de ontsteking heb ik sinds donderdag een dikke antibioticakuur van een week, waardoor ik hoop dat dit laatste weer over zal gaan. Hopen, want de vorige Gordelroos pijn bleef ook. Maar hier gaan we niet van uit, we gaan er van uit dat dit deze keer wel opknapt! Vandaar de gedachte wanneer houd het nu eens op?

En vandaar de titel van mijn blog “I just want to live while I’m alive”. De 10% verbetering gaan we met één van de twee opties voor, maar van beide opties moet ik nog horen van de huisarts of het iets is. We staan eigenlijk allemaal met de rug tegen de muur, en zoeken ergens een kleine opening van hoop, hoop op een iets beter kwalitatief leven.

https://www.youtube.com/watch?v=hve5oOfnMk8

Accepteren? Hoe dan?

 

Een aantal maanden geleden kreeg ik het bericht van mijn pijnarts dat hij niets meer voor mij kon doen. Na 26 jaar vechten, van de dystrofie in één been naar erg veel pijn over alle vier ledematen. Van dat de artsen niet wisten hoe de Dystrofie zo kon verspreiden in alle vier ledematen, naar uiteindelijk in 2002 de diagnose Dystrofie over het hele lichaam. Daarna wederom van behandeling naar behandeling, en van revalidatie naar revalidatie. En na de revalidatie in 2013 weer uitbreiding van pijn door Ischias aan beide zijden, waarna de pijn weer bleef. Weer kreeg ik pijn blokkades. Waarna in 2013 de morfinepomp werd ingebouwd in mijn buik. En ik hierna 8 maanden ellende heb gehad doordat een arts in één keer het medicijn Lyrica wat ik jaren geslikt heb in één keer stopte. Waarna ik toch weer een aantal goede maanden heb gehad. Maar daarna de Dystrofie weer toenam, doordat ik mijn been stootte tegen de kachel, en de dystrofie weer op hol sloeg. Weer zenuw blokkades, waarna het zenuwstelsel over mijn hele lichaam meer op hol sloeg. En dan denk je het gehad te hebben. Maar nee de blaas spieren werden ook nog aangetast, waardoor je vrouwelijkheid wordt aangetast. En dan denk je, verder kan het toch niet gaan? Maar na Gordelroos in mijn linkerzijde, en hierna Gordelroos in het gezicht, kwam de vreselijke hoofdpijn. Een vreselijke druk in mijn hoofd en tegen mijn slapen, en een hoofdpijn waarvoor geen pijn blokkade hielp, en ik nu uiteindelijk op het maximum van Methadon zit. En de morfinepomp niet meer opgehoogd kan worden. Ik zit op het maximum. En na dit hele gevecht van 26 jaar lang, hoorde ik van mijn pijnarts dat er nu echt niets, maar dan ook niets meer aan te doen was. Nergens. Ook kreeg ik te horen dat ik nu zelf mijn grens moest aangeven. De wereld leek in te storten voor ons allebei. Het is niet zomaar iets wanneer een pijnarts zegt dat je nu zelf de grens moet aangeven wat voor mij genoeg is.

De weg die je moet gaan is niet altijd de weg die je kiest

De woorden galmden nog lange dagen door mijn hoofd door. En voor mijn man is het ook erg moeilijk. Want wat moet je zeggen tegen je vrouw welke je dagelijks erg pijn ziet lijden van top tot teen, maar je niets kan doen. Omdat ze door de woorden “van echt uitbehandeld”, er even geestelijk onderdoor lijkt te gaan. Omdat het nogal wat is om te horen dat je de grens aan moet geven.

Wanneer je echt ongeneeslijk ziek bent, dan heb je geen keus, want de keuze wordt voor je gemaakt. Wat vreselijk is om te horen, zeker ook omdat ik weet hoe dit voelt, wanneer de hoop letterlijk onder je voeten weg word geslagen en er geen weg meer terug is.

Maar zoals ik erg veel pijn heb van top tot teen, en de hoofdpijn 24 uur per dag, is toch onmenselijk, maar ik kan er, als het moet in principe als je niet weet hoe dit voelt, mee verder leven. Maar ik kan en mag zelf wel een grens aangeven. En zo werd mij dit gezegd door de pijnarts.

Ik was verbijsterd, verdrietig, niet meer wetende hoe verder te moeten. En nu ik dit zo schrijf doet het nog zo veel pijn, letterlijk, de woorden galmen nog na.

Het leven blijft toch mooi door jou hier om mij heen

Het leven is zo mooi met jou hier om me heen - Marco Borsato

Maar de mensen om mij heen, mijn lieve man, mijn lieve zus en zwager, de kinderen en de mannen sleepten mij er tot nog toe doorheen Ook voor hun is het moeilijk er mee om te gaan, maar ze gaven ons wel een Paasbrunch om ons te laten voelen dat ze er voor ons zijn. En dat het leven in dit opzicht nog steeds de moeite waard is. Mijn lieve man welke mij een camera geeft, om mooie momenten vast te leggen. Ja, dit zijn echt de mensen welke mij letterlijk tot nu toe er doorheen gesleept hebben, en dit is eigenlijk ook niet in woorden uit te  drukken wat dit voor je betekent.

Maar ik zeg het eerlijk, nog vindt ik het moeilijk om te gaan met vooral de erge hoofdpijn welke hele dagen mijn hoofd in beslag neemt. En hiernaast de vele pijn over het hele lichaam, en de enorm verkrampte spieren in mijn billen en bovenbenen. Hulp om met dit alles om te gaan krijg ik straks.

Dagelijks denk ik nog wel dat het zo moeilijk is om verder te gaan en om te gaan met zo enorm veel pijnklachten, vooral dit laatste de hoofdpijn. Maar laten we eerlijk zijn, dit valt toch ook niet mee. Maar als ik nu terug kijk naar toen ik net het bericht kreeg dat ik uitbehandeld ben, en hoe ik er nu mee omga, dan ben ik toch al meer krachtiger zegt de huisarts, dan toen ik net het bericht kreeg. Ook gaf het bericht van de professor in het Erasmus mij een beetje een goed gevoel, omdat hij nu in het bloed de Dystrofie kan lokaliseren. En wie weet waar dit toe lijd. Het gaf in ieder geval weer iets hoop. Maar natuurlijk realiseer ik mij ook wel dat deze professor mij ook echt niet beter kan maken. Maar wie weet kan hij door het bloedonderzoek mij wel een richting op sturen met dat ik nog bij wijze van 10% verbetering kan krijgen. Want als de hoofdpijn iets zou kunnen verbeteren, zou het leven voor mij iets kleurrijker zijn. Want ik laat het nu door mijn glimlach niet zien, maar het is dagelijks zo enorm zwaar om door te zetten, dat ik de meeste dagen van de week niet weet hoe door te gaan. Met mijn vingers druk ik dan tegen de hoofdpijn, zo gek wordt ik er dagelijks van. Vooral bij de slapen en bij mijn jukbeenderen wordt ik gek van de hoofdpijn, omdat het hier erger is geworden.

In de 26 jaar dat ik nu ziek ben, heb ik echt wel geleerd hoe ik mijn pijnklachten moet accepteren. Maar dit laatste, de erge hoofdpijn, is zo vreselijk moeilijk. Als iemand mij vraagt hoe het gaat? Kijk ik ze even aan, en ik zeg dan ook; met de pijn over mijn hele lichaam heb ik in de jaren leren leven, maar deze laatste dikke druppel de hoofdpijn heb ik erg veel moeite mee om te accepteren. Dan krijg ik als antwoord dat ze het snappen, want als ze zelf maar even hoofdpijn hebben, ben je al blij dat de paracetamol de pijn weg neemt. En wanneer dit niet weg zou gaan? Ja, ik snap je wordt dan gezegd.

Yn dien hert sit een kreft

Het van mij afschrijven helpt een beetje, zodat ik niet helemaal stik in de gevoelens welke ik dagelijks binnen houd met een glimlach op mijn gezicht. Toch, wanneer je mij tegenkomt? Dan hebben we het over leuke dingen oké? Het is nu duidelijk hoe de situatie nu is, en daar laten we het maar bij.

Letterlijk nu helemaal met de rug tegen de muur

Omdat de zenuwpijn ook vermeerderd was en de verkrampte spieren in mijn billen erg toegenomen zijn, had ik verleden week de pijnpoli gebeld met de vraag of de morfinepomp nog iets opgehoogd kon worden. En omdat ik toch de morfinepomp moest bijvullen, dacht ik dat dit mooi in één keer kon.

Gisteren moest ik weer naar het ziekenhuis voor het bijvullen van de morfinepomp. En daar hoorde ik weer iets wat wij niet graag horen. Want het blijkt dat ook de pomp niet meer opgehoogd kan worden, om de reden dat er dan functies in mijn lichaam uitvallen welke je niet wilt. En deze hadden wij wederom niet aan zien komen. Want ik had verwacht dat er dan wel weer een ander goedje zou zijn welke de morfine kan versterken. Maar dit laatste goedje, ‘Bupivacaïne’, zit al bij de morfine in, en dit zit nu dus op maximale hoogte. En een ander goedje om bij de morfine in te doen, is er niet meer. Precies om deze reden had de pijnarts de Methadon er bij gegeven, en een poos terug bleek al uit de bijverschijnselen van een op hol geslagen hartslag en met een dubbele tong praten, dat een 4e Methadon er bij al te veel is. En dus blijkt uit dit alles wel dat ik niet meer omhoog kan met de pomp, en niet meer omhoog kan met de methadon. En dus staan we met de rug tegen de muur op 46 jarige leeftijd.

En ik weet nog als de dag van gisteren dat in 2012/2013, nadat ik vele blokkades had gehad en de morfine vanwege de hoge bijwerkingen niet meer omhoog kon, de pijnarts opperde dat het enige wat mij nog kon helpen was een morfinepomp.

Eerst komt dit op je af alsof je een klap om je hoofd krijgt, want ja een morfinepomp is nogal wat, en je neemt deze beslissing niet zomaar even. Dit komt pas aan de orde wanneer er niets anders meer is. Er volgden toen vele gesprekken. Waarbij ik nog weet dat ik aan de desbetreffende pijnarts vroeg, “wat nu als de morfine niet meer omhoog geschroefd kan worden?” Waarop de pijnarts antwoordde, dan hebben we wel weer een ander goedje wat bij de morfine in kan waardoor het geheel weer een pijnstillend effect geeft. En dus na alles te hebben besproken, en de voordelen groter leken dan de nadelen, hebben we besloten dat we de morfinepomp zouden laten plaatsen in mijn buik. 13 mei 2013 is de morfinepomp geplaatst. Waarna ik door het herstellen van de operatie, en het in eens stoppen van de Lyrica, een zeer moeilijke 8 maanden heb gehad.

Maar begin 2014 kreeg ik echt weer het gevoel te leven, de morfinepomp deed zijn werk. Hierna is de pomp langzaam aan meer opgebouwd, waardoor ik steeds verder op kon bouwen, en meer kon genieten van het leven. Maar CRPS is grillig, je hoeft een ledemaat maar te stoten, en de Dystrofie ‘kan’ weer meer oplaaien. In 2014 had ik door omstandigheden de pech dat ik mijn voet stootte tegen de kachel, waardoor de dystrofie weer meer op hol sloeg, en ik dus een blokkade kreeg om de dystrofie in te dammen. Maar soms denk je ergens goed aan te doen, maar pakt het toch anders uit en reageert het lichaam door de Dystrofie hier ook weer anders op. Waardoor het zenuwstelsel bij mij door de blokkade op een vreemde manier alleen maar meer hol sloeg. En dus moest, omdat het slechter ging met de pijn, de morfinepomp met 10% opgehoogd worden.

Tot in begin 2015 het ophogen van de morfine niet meer genoeg was om de pijn te verminderen. Het was nu al zo ver dat er een ander goedje nodig was om de morfine te versterken. In februari 2015 is het goedje Catapressan bij de morfine in de pomp toegevoegd om de morfine te versterken. Er is hierna met deze combinatie nog weer een keer opgehoogd, maar de Catapressan bij de morfine in hielp niet voor de pijn. Hierna heeft de pijnarts nog geprobeerd de Catapressan meer te verhogen dan de morfine. Maar ik kreeg hierdoor juist meer pijn, in plaats van dat ik pijnvermindering kreeg. Waarna het goedje Catapressan er weer uit gehaald is. Hierna is er een nieuw goedje met de naam Bupivacaïne samen met morfine in de pomp gedaan. En omdat ik altijd vrij heftig op medicatie reageer, is toen de Bupivacaïne laag ingezet. Maar ik reageerde goed qua iets pijnvermindering, en dus is deze combinatie Bupivacaïne met morfine begin augustus 2015 veranderd en is de Bupivacaïne verdubbeld, en de morfine gelijk gebleven. Waarna ik een iets doof gevoel rond mijn ledematen voelde. Dit was natuurlijk al een positieve verandering want het deed weer iets qua pijnvermindering. Alleen staan mijn ledematen nog steeds in brand of dan weer juist het tegenovergestelde dat ze heel koud zijn, en is er nog steeds het strakke band gevoel of willen mijn ledematen uit elkaar knappen. En hierbij heb ik nog steeds enorm verkrampte spieren in mijn billen en bovenbenen, waar ik hele dagen op zit en lig, en welke nog dwars door het dove gevoel heen boren. Dus aan de ene kant ben ik écht positief omdat ik een iets doof gevoel rond de ledematen heb. En aan de andere kant valt het mij tegen vanwege de nog steeds enorm verkrampte spieren in mijn billen waar ik hele dagen op zit. Hierna werkten blaasspieren niet meer goed, en kort daarop kreeg ik augustus 2015 twee keer toe Gordelroos, en hierbij halverwege september de erge hoofdpijn, welke er nu nog steeds is, en waar ik nu 3 maal daags Methadon voor heb.

Het komt er op neer dat toen de desbetreffende pijnarts in 2012/2013 vertelde dat wanneer de morfine alleen niet meer werkte, er wel een ander goedje was. Had ik gedacht dat dit altijd wel weer goed kwam, en er tegen die tijd wanneer het zo ver was, er wel weer een ander goedje was. En nu blijkt dus dat we alle goedjes al hebben gehad, en het niet meer omhoog kan. We hadden een vier weken geleden al te horen gekregen dat de pijnarts niets meer voor mij kon doen, maar nu hebben we dus hierbij gisteren ook nog gehoord dat de pomp ook niet meer omhoog kan. En dus staan we nu letterlijk helemaal met de rug tegen de muur. Ik leefde altijd al met de dag, maar nu nog meer. En nu even niet wetende hoe het verder moet.

Nu des te meer geniet je van de kleinste dingen. Zo gingen we vandaag in de rolstoel naar mijn zus, en zo sprong er een hert door het land. Een geniet moment op zich waar we samen toch nog van genieten. Maar het is verrekte moeilijk om met deze berichten om te gaan, of eigenlijk is het meer HOE moet je hier mee omgaan.

Want jij bent mijn genietmoment - welke mij elke keer verrast

 

Ik geef niet op, en blijf zoeken, maar ik leef per dag

Op de vogels na, is het muisstil, en zit ik op mijn favoriete plek achterhuis. Het is nu een 2 maanden geleden dat wij het intensieve gesprek met mijn pijnarts hebben gehad, een gesprek welke je nog niet op je 45ste wilt hebben. Je wilt niet horen dat er aan de erge hoofdpijn niets meer te doen is. Nu na 2 maanden weet ik er nog steeds niet mee om te gaan, omdat het nogal wat is wanneer een pijnarts tegen je zegt dat hij alles voor je heeft gedaan wat hij kon doen. En dat je dan maar moet gaan nadenken over hoe nu verder.

Ga maar eens na wanneer je zelf hoofdpijn hebt, want zelfs het vogelgefluit vind ik niets qua gehoor aan mijn hoofd. Dus je zult begrijpen dat de meeste mensen hier nog niet eens 10 minuten mee willen of kunnen leven. En dus, hoe moet ik er dan mee omgaan?

Wanneer-alle-hoop-lijkt-verloren

Nog steeds heb ik hier niet het antwoord op. En na de eerste weken knap verdrietig te zijn geweest, ben ik doorgegaan op de automatische piloot. Waarbij op en af het verdriet weer terug komt van niet te weten hoe hier mee om te gaan. En eigenlijk kan ik er nog steeds niet bij dat er niet een dokter in de wereld is welke mij zou kunnen helpen de hoofdpijn iets dragelijker te maken.

Hierbij komt dat er niet alleen de hoofdpijn is, maar dat ik over het hele lichaam pijn heb, plus dat de blaasspieren niet goed werken. En als je mij vraagt wat ik het aller liefste iets minder zou willen hebben, dan is dit uiteraard de hoofpijn, de enorm verkrampte spieren in mijn billen, en dat de blaaspieren weer goed werken. De hoofdpijn is nummer 1 waar ik graag een wondertje van iets minder voor zou willen hebben. Omdat de hoofdpijn mij zo veel meer beperkt, in zoveel opzichten. Ik bedoel, 5 mei was hier het bevrijdingsfeest, wat ik leuk had gevonden, maar ik niet aan het hoofd kan verdragen. In juni zijn er hier dorpsfeesten, en ik ben ook een gezelligheid mens en zou graag naar de dorpsfeesten gaan. Maar ook dit wordt mij ontnomen. En dus gaat iedereen behalve mij er naar toe. Ook een simpele verjaardag is in bepaalde gevallen al niet mogelijk, omdat sommige ruimtes te klein zijn waardoor het voor mij als een kippenhok voelt. Dus als ik al naar een verjaardag ga welke wel ruimte bied, kost dit mij dit al de grootste moeite, waardoor ik de oordoppen dan in doe. Zelfs ons eigen verjaardag hebben we klein moeten houden omdat ik de vele mensen binnen in huis niet kan verdragen, en dan stel je het maar uit in de hoop op mooi weer zodat je het hopelijk buiten kan houden. En zo kan ik wel even doorgaan, waardoor het leven wel klein word.

Wat ben je sterk om te zeggen ik kan niet meer

In de 25 jaar dat ik nu ziek ben heb ik mij heus wel leren vermaken, maar nu ik pijn van top tot teen heb wordt het wel heel erg moeilijk. Moeilijk omdat mijn leven zo beperkt is, en moeilijk om mij ergens bij aan te sluiten waardoor het leven weer wat leuker zou kunnen worden.

Ik geloof dat met deze hoofdpijn en hierbij dat er niets meer aan te doen is, wel de zwaarste dobber is waarmee ik ooit gevist heb. Maar ooit zal deze dobber toch eens onder gaan en zal ik beet hebben in de zin van dat er toch een arts is welke iets voor mijn hoofdpijn kan doen?

Verder weet ik het even niet meer. Maar ik ga door en wil nog niet opgeven wat dus betekend dat ik blijf zoeken, maar ik leef per dag. Waarbij ik de lieve mensen om mij heen zo waardeer, en enorm van hou 

We still hope